5 Ocak 2011 Çarşamba

2011 YILIN İLK KAHVALTISI ve HATAY SOFRASI

ÖZLENEN TATLARLA BULUŞMA NOKTASI...
bir tv programı sonrası depreşen özlediğim hatay sofrası ile buluşma vakti...

hayatımın 4 yılı hatay da geçti..ilk başlarda alışamadığım lezzetler sonrasında vazgeçilmezim oldu bana da kala kala promosyon olarak kiloları kaldı...
misafirperver insanlarının bizim için hazırladığı sofralar anlatılmaz ancak yaşanır...
ilk davette önümüze gelen çorbayı ekmekle yedikten sonra arkadan gelecekleri tahmin edemezdik tabiki....
hay o ekmeği yemez olaydım diyorsunuz ama midenizin duvarlarını da zorlayıp şunuda yemeliyim diye sofraya dört dönen gözlerle bakamadan edemiyorsunuz.sanki arkadan koşturan varmış gibi..anında ne yiyeceğine karar vermekle o tadın damağınızda buluşması bir oluyor.
Abartmıyorum.abarttığımı düşünmüyorum.
her yemeğin nerdeyse bir anısı var bende..yediğimiz kısırın ,içli köftenin.cennet hurmasının,bu meyvenin çekirdeğinin,biberli ekmeğin,kaytas böreğinin,humusun,muallenin,muhamaranın,tuzlu yoğurt,sürk,çökelek ,otlu ekmek,çorbalar,pilavlar,sarmalar,dolmalar,sayaaaaar dururum daha...
ah ah...
hepsi sıcak ortamlarda dostluklarla ve muhabbetle geçerdi boğazımızdan...yoksa ne anısı kalırdı ne tadı....
bir resim daha...



herşeyle mutlu olmayı o zaman ne güzel başarıyorduk biz... siz de öyle miydiniz? şimdi bakıp geçmişe diyor musunuz sizde sorunlarımız ne kadar da küçükmüş diye.? ota.....buna ağlar trip atardık ee nazımızı çeken varmış demek...şimdi ki sorunlar bizi aşıyor belkide ondandır...

gülüp geçerdik ...

eveet nerde kalmıştık


bunlar 51 çeşitten bazıları biberli ve otlu ekmeği tuzlu yoğurdu ve onunla yapılan salatalar..ne de çok özlemişim.çoğu ilk denememde çekinerek ve bu da ne böyle diye baktığım tatlardı tabii sonra vazgeçilmezlerimiz olmuştu. eve gelen misafirlerimiz aşağıdaki şeker kurabiyelerden getirirlerdi. hataya özel bayramlarda yapılan özel baharatlarla tatlandırılan uzuzn süre bayatlamadan kalan kurabiye çeşidi.KÖMBE, çay saatlerimizin vazgeçilmeziydi.(e mecburen bazen de)



karşı komşumuz kısır yapıp getirirdi. sağolsun.zeytinyağlı
Allah'ım bu ne ...bizde bir gün evde yapalım dedik. yaptık yaptık ama ..nar ekşisi ile pekmez aynı rafta duruyor.renk aynı.. sonuç: tatlı bir kısır....e hadiii baştan..



bu aşağıda ki mi?
herkes bilir aslında bu meyveyi annem domatese benzeyen birşey alır gelirdipazardan çok yumuşak olduğu için elime alamaz yiyemezdim.Hatay'da bu meyvenin sertleri var. önce hiç tadını bilmediğim için yemek istememiştim. zorla küçük birparça aldım.veeeee bu gün bu HURMA benim vazgeçilmezlerimden. ama İstanbul'da sertlerini bulmak zor yumuşaklarından alıyorum.sertlerine kanmayın buralarda içi beyazımsı ise ağzınızı buran bir tad oluyor ergin olmayanlarınıda görüntüsüne kanalım diye satıyorlar aman dikkat ağzınızın tadı kaçmasın...
bu yazı uzar gider ..
size tavsiyem bir hafta sonu bu küçük ama muazam lezzetlerin olduğu  mekana uğrayın derim haftaiçi ve cumartesi günleri 51 çeşit pazar günleri 151 çeşit kavaltı menüsü var açık büfe erken gidin yer ayırtın.08:30 dan öğleye kadar geç kahvaltı gibi .doymadan kalkmanız mümkğn değil..erken gidin derim sıcak lezzetleri kaçırmamak için ..
adres için  tık tık...

9 yorum:

  1. oy oy bu ne guzel gorseller boyle..ben nasıl gıdıcem oraya ah sırın ah sutum cekıleek valla:))

    YanıtlaSil
  2. canım aman sütün çekilmesin haftaya pazar gidelim..hep beraber...

    YanıtlaSil
  3. fatihte değilmiydi historianın yanında galiba ?
    gitmeli ,kaçtı kulağa kar suyu

    YanıtlaSil
  4. evet naval;oradaymış,ben karşıyı pek bilmem zor zannediyordum yılbaşı sabahı yollar boşken iyi oldu.çabucak gidiverdik.afiyet olsun şimdiden..

    YanıtlaSil
  5. Es-Selamu Aleyküm ..
    Özlemişim ben bu 'şiyin butiki'
    Geçtiğimiz aylarda Libya/Sabratha'daki Anadolu Ateşi konserinde,kızım çok cici bir arkadaş buldu kendine:) Sonra ailesi ile de tanıştık.Hoş bir tevafukla derin bir muhabbetin temeli atılmış oldu.Sadede geleyim,kendileri Hataylı:) Çok nazik/misafirperverler insanlar.Birbirinden güzel mamalar yapmışlardı bize.Bayıldım hepsine!
    Hatay mutfağı tam benlikmiş..
    Şimdi tekrar şu güzellikleri görüp de yutkunmamak elde değil. (İç ses:Bu saatte neden bakarsın ki:)
    Evet evet! biz komşu olalım.Ben oraya geleyim,birlikte bu mamalara dalalım..

    YanıtlaSil
  6. ah PEPELAm;keşke yakın olsaydık demi..sizin gibi komşularım olsun isterdim..malum komşu özürlü biri olarak.soğanım bitmiş 1 tane verir misin diyecek 1 kapım yok...Hatay lı birisiyle arkadaş olmak sizin açınızdan iyi olmuş..:)mamalar açısından.hep aklımdadır oralar sadece yemekleriyle değil tabii..ziyaretin için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. hatay yemeklerini ancak ottoman da yiebiliyorum.Açıkçası bu konuda çok başarılı değiller sanırımki çok beğenmiyorum:)Şimdi burda olup yemek vardı ahhh

    YanıtlaSil
  8. hoş geldiniz yemek vakti.Ottoman ı da duymuştum ama karşı tarafı ancakkeşfediyoruz. burayı da tv de gurmelerin birinden duymuştuk.denedik güzel tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. Adana da öğretmenlik yıllarımda gitmiştik aynı yere. Kabak tatlısı muhtesemdi

    YanıtlaSil

şirin yorumlarınızı okumayı seviyorum..hadi bakalım sen de yaz bişeyler..